MED a výrobky z medu pro děti

Pro své děti chceme přirozeně to nejlepší. Mnohé maminky chtějí řešit podzimní a zimní nachlazení jinak než pilulkami a sirupy plnými umělých barviv, dochucovadel a chemie vůbec. Chtějí po koupeli dětem ošetřit pokožku šetrnější variantou oproti kosmetice z drogistických regálů. A čaj nebo domácí limonádu nemají zájem sladit bílým rafinovaným cukrem zatěžující organismus. Voila, sáhněte po unikátní ingredienci z přírody - po medu!

 

Kde všude je med, propolis a mateří kašička zaslouženou celebritou:

  • kosmetika
  • kulinářství
  • lidové léčitelství

 

Med, mateří kašička a propolis - kosmetické stars 1. kategorie

O širokém využití medu jako zásadní kosmetické ingredience jsme psali již v článku o medové kosmetice Bione Cosmetics. Speciálně pro děti mají včelky řešení na opruzeniny i hebké vlásky v bio kvalitě. Chemické přísady, které používají mnohé kosmetické firmy ke konzervaci dokonce i u produktů pro nejmenší, mohou prokázat citlivé dětské pokožce nehezkou medvědí službu. Sice ji zvláční, ale některým dětem způsobují parabeny, silikony a další ropné deriváty alergické reakce a co je hlavní - v dětském věku se tyto látky v organizmu ukládají. Pakliže studujeme složení přípravků pro svou dospělou pleť, u výrobků pro děti (ideálně nejen v případě kosmetiky) se vyplatí být obzvlášť pečlivým čtenářem.

 

Medové kulinářství, šup s medem do dětské pusy

Asi čekáte, že med vám jednoznačně a bez výhrad doporučíme pro dětské pusinky. Tak pozor, má to svoje ALE. Nejdřív zmíníme zlozvyk našich prababiček uklidnit plačící miminko dudlíkem nebo prsní bradavkou s kapkou medu. Dětem do jednoho roku med do pusy vůbec nepatří! Existuje pro to několik důvodů, které zmiňuje i seriózní odborná literatura. Jde především o to, že malé miminko nemá plně vyzrálý zažívací systém. Střevní flóra se vytváří až několik dní po porodu.

Díky slabšímu imunitnímu systému se mohou ve střevě kojence množit bakterie Clostridium botulinum a vytvářet jedy působící poměrně vážné poruchy svalových funkcí především dýchacího svalstva. V první polovině prvního roku dítěte není žádoucí stravu dítěte nikterak doslazovat. Čím dříve se začne jídlo sladit, tím dříve se v dítěti vypěstuje návyk na sladké, což může mít v pozdějším věku poměrně vážné následky. Až když je dítěti rok, může dostat i med bez obav, že by mu ublížil, nebo působil zubní kazy.

Některé děti mohou být na med alergické, není to však časté. V případě alergické reakce po konzumaci světlého květového medu volte raději tmavé medy. Ideální je medovicový neboli lesní, který neobsahuje květový pyl - právě ten totiž způsobuje případné alergické reakce.

Samozřejmě doporučujeme sladit dětem čaj výhradně medem a na bílý rafinovaný cukr zcela zapomenout. Jen si dejte pozor a vmíchejte med až po zchladnutí, protože teploty nad 50 stupňů zlikvidují prospěšné látky (což platí i pro přidání citronu).

Blíží se advent, takže med určitě přidáte i do populárních druhů vánočního cukroví. Upéct perníčky je skoro až povinností maminek. Vždyť co je lepší zábavou pro děti než vykrajovat tvary a zdobit upečené perníčky.

 

Čmeldova medová kuchařka

Doporučujeme med v kuchyni i na všemožné další recepty - pokud jste zvědaví, stáhněte si zdarma naši Čmeldovu medovou kuchařku a naservírujte rodině třeba celý oběd na medové téma.

 

Med a zdraví - omezte chemii, příroda má dost síly vrátit do kondice dítě i dospěláka

Med do čaje jsme zmínili už v kulinářské kategorii a zde připomeneme, že kromě hašení žízně čaj s medem pomáhá tlumit také horečku a bolesti v krku. Horečka je velmi účinný obranný prostředek těla a je škoda ji hned v začátku srážet medikamenty. Při horečce se v těle zrychlují procesy látkové výměny a organismus tak může ničit a efektivně vylučovat z těla viry i bakterie. Pokud horečka není příliš vysoká, nechte léky v šuplíku a udělejte dětem bylinkový čaj s medem. A pokud už chcete tělu pomoci, můžete sáhnout po mimořádně účinné bylinkové bombě – Peruánském antivirovém elixíru.

 

Přírodní pomoc při dětské horečce:

Smíchejte v poměru 1 : 1 lipový a bezový květ.

Deset minut nechte odvar louhovat, poté slijte,

nechejte zchladit, oslaďte medem

a nechte dítě po doušcích popíjet.

 

Účinné duo proti bolesti v krku:

Je to směs medu a citronu - lžičku kvalitního

tekutého medu smíchejte s půl lžičkou citronové

šťávy, dobře promíchejte a nechte dítě cucat.

 

Kromě samotného medu můžete sáhnout po dětských doplňcích s výtažky z medu a bylinek. Do rodinné lékárničky rozhodně patří propolisový extrakt, který pomůže třeba při aftech v dětské i dospělácké puse, uleví při oparu, ekzému a při mnoha dalších potížích.

 

Zkrátka když to jen trochu jde, pomozte sobě i dětem dary z přírody, a nebojte se omezit chemii, které je všude okolo nás až až.