MED jako medicína

Med, voňavá včelí medicína

Většinou opěvujeme kulinářské a kosmetické využití medu a dalších včelích produktů - mateří kašičky a propolisu - ale med má pozitivních vlastností a účinků mnohem více! Jeho využití v kosmetice a lékařství je proslulé už od dávnověku…

Med a zdraví chytrých předků

Ve starém Egyptě, Řecku a Římě používali med k hojení ran a popálenin, i jako dezinfekci, co navíc napomáhá obnově tkání. Čistý přírodní tekutý med se totiž nekazí. Díky nízkému obsahu vody (mezi 14 a 18 %) se v něm nedokážou uchytit a množit kvasinky ani jiné cizorodé organismy. Používal se proto po staletí v lidovém léčitelství v kombinaci s propolisem jako antibakteriální prostředek, jako jakési přírodní antibiotikum.

 

Podívejme se na zoubek složení medu:

Kromě pro naše tělo dobře zpracovatelných cukrů a vody jsou to bílkoviny, plejáda vitamínů (C, A, B1, B2, B6, B12, D, K, E), minerály a stopové prvky (draslík, fosfor, vápník, sodík, chlor, železo, křemík, hořčík, měď, síra a selen).

 

Med jako nutriční vzpruha

My ho dodnes používáme při nachlazení, nejčastěji v čaji s citronem. (Dejte pozor a med přidávejte až po zchladnutí čaje - při teplotě nad 50 stupňů by se zničily cenné látky jak v něm, tak v citronu.) Je to také účinný pomocník při boji s kašlem - pamatujete si z vyprávění rodičů, že je v dětství léčili medem s cibulí? U dnešních dětí byste nejspíš s touto kombinací neuspěli. Když je však trápí vysilující kašel a prostředky z lékárny selhávají, zkuste je nahradit lžičkou medu nebo medového sirupu před spaním. Nebo med vmíchejte do teplého mléka. Tahle lidová vychytávka se kromě tišení kašle osvědčila při nespavosti.

Med, základna antioxidantů

Chytré je nesáhnout po sklenici medu jen nárazově v době kapesníkové krize. Zejména při pravidelné konzumaci poskytuje med větší množství látek, které známe pod názvem antioxidanty, jejichž pravidelný přísun je pro kvalitní a plnohodnotné fungování organizmu nezbytné. Nezanedbatelný je také jejich vliv při posilování imunity a funkci vnitřních orgánů.

Trápí nás civilizační nemoci i příliš mnoho chemické zátěže, kterou nacházíme všude kolem včetně ovzduší a dnes už i žel spodních vod. Systematicky ničíme sebe, své zdraví a životní prostředí. Proto mnozí začínají pokukovat po alternativní medicíně, která využívá komplexu užitných látek medu a vidí v něm účinnou prevenci proti moderním neduhům! Můžete po něm sáhnout i v případě, že si naordinujete celkový detox organismu. Nebo zkuste medovou medicínu na urologické trápení či na opar.

Šup s medem na kůži

Podobně jako v antice se i dnes může aplikovat med na poranění kůže, urychlení zmírnění následků popálenin a omrzlin, nebo v tenké vrstvě jako balzám na kůži. Díky svému složení působí dezinfekčně a pomáhá zabraňovat zánětům, přičemž pokožku hydratuje a regeneruje. Pro tyto jeho vlastnosti se používá při výrobě medové kosmetiky. Tomu se více věnujeme v jiném našem článku.

 

Zajímavost

Ve starověkém lékařství se používal také včelí jed.

Stimuluje tvorbu kolagenu a elastinu, hydratuje a dělá pleť pružnější,

proto jej dnes používá kosmetický průmysl a velmi oblíbený je třeba

mezi jihokorejskými kosmetickými esy.


Med jako pohlazení pro bolavou duši

Zmínili jsme, že med může pomoci při potížích s usínáním, která mívá obvykle základ ve stresové zátěži a duševní nerovnováze organizmu. Celá řada konzumentů uvádí vlastní zkušenost, kdy zejména díky aromatickým éterickým složkám obsaženým v medu dosáhli snadněji obnovy duševní stability, zlepšení nálady a zmírnění následků stresu. Někteří nedají na med dopustit také jako na účinné afrodiziakum. A na závěr jsme si nechali několik postřehů, které jste možná nevěděli - med významně ovlivňuje látkovou výměnu, obsahuje důležité aminokyseliny usnadňující trávení, má velké předpoklady pro ukládání potřebného množství vápníku ze stravy pro naše zdravé kosti a díky svému unikátnímu složení mnohonásobně zvyšuje účinnost vitamínů.

 

Vyzkoušejte některý z našich medů pro podporu těla a dobré nálady. Ať chutná a prospívá!