Mýty o medu

Otázky a odpovědi pro všechny zájemce o med

 
“Med se může zkazit, tmavší je lepší, zcukernatělý med se dá rozehřát...” O medu koluje řada zajímavých informací, ale i zavádějících nebo vyloženě mylných tvrzení. Pojďte se s námi podívat alespoň na ty nejčastěji opakované. 

 

Kvalitní med je stále tekutý

Právě naopak. Krystalizace medu je přirozenou vlastností a známkou kvality současně, přičemž rychlost závisí na poměru glukózy a fruktózy. Tuzemský zákazník jednoznačně preferuje tekutý med. To je důvod, proč komerční zpracovatelé uměle prodlužují dobu, po kterou med vydrží tekutý zahřátím na vyšší teplotu. Neobvyklé není ani dobarvení látkou E 150d (amoniak sulfitový - karamel), případně "doladění" produktu přídavkem škrobového či cukerného derivátu. Žádný z těchto postupů však medu neprospívá, naopak snižuje jeho biologickou hodnotu. Čestnou výjimkou co se krystalizace týče je čistý akátový med - tekutý vydrží i několik let a opět je za tím poměr glukózy a fruktózy.

 

Med je zdravější než cukr

Rozhodně ano. Obzvlášť, pokud je med kvalitní a obsahuje všechny zdraví prospěšné látky, enzymy a vitamíny.

 

Čím tmavší, tím lepší

Toto tvrzení nemá opodstatnění a vychází pouze z naší "národní chuťové preference." Barva medu skutečně nemá nic společného s kvalitou. Zbarvení záleží na tom, z jakých zdrojů včela sbírá nektar či medovici. Světlé medy jsou květové, základem pro tmavší medy je medovice. Výborné jsou oba druhy medu. Výběr záleží na chuťových preferencích konzumenta, eventuálně na zdravotním omezení v podobě alergie. Pro takto citlivé jedince je řešením konzumace tmavého medovicového medu, který neobsahuje pylové částice.

 

Pastový med je méně zdravý

Toto není pravda. Pastování je pouze mechanický způsob zpracování, kdy se med pomalu a opakovaně míchá za běžné pokojové teploty a tím dochází k tzv. řízené krystalizaci. Při pastování se med ani nezahřívá, ani do něj nepřidávají další látky. Výsledkem je vláčný krémový produkt s obsahem všech biologicky cenných látek, jako jsou enzymy, vitamíny, bílkoviny a minerální látky.

 

Teplo nemá vliv na kvalitu medu

Není to pravda. Dlouhodobým a opakovaným zahříváním se v medu ničí hodnotné látky. Naopak krátkodobé zahřátí na 50 °C medu neublíží. Takže si svůj čaj můžete osladit ještě dříve, než úplně zchladne.
Med skladujte na suchém a chladnějším místě. Vyhřátá komora s dlouhodobou teplotou +40 °C rozhodně není ideální místo pro uchování medu. Ten kvalitní sice nezačne kvasit, ale zbytečně předčasně přijde o svá blahodárná pozitiva. 

 

Med se nemůže zkazit

Zavádějící tvrzení. Pokud je med kvalitní a správně skladovaný, pak se Vám skutečně nezkazí. Ideální pro skladování jsou skleněné nebo keramické nádoby, které neumožňují působení vnějších vlivů (vlhkost, pachy). Také není dobré nechávat med vystavený přímému slunečnímu záření. Rozhodně nelze doporučit uchovávání medu např. ve sklenici od okurek apod. Pak by mohl být včelař neprávem označen za původce nejakostního produktu.

 

Med není vhodný pro alergiky

Ano, med bohužel patří do skupiny alergenů. V prvních letech života by měl být dávkován opatrně, a to nejen kvůli možné alergické reakci, ale také kvůli sladké “návykové” chuti. 

 

Kupovat med od drobných včelařů je riskantní

Zavádějící tvrzení. Při výletech mimo velká města často narazíte na cedule na domech s nápisem "včelí med” nebo “med od včelaře”. Je jen na Vás, co je Vám bližší - zda dáte svoji důvěru místnímu zájmovému chovateli, nebo věříte jen prověřenému spolehlivému profesionálnímu provozu. V České republice platí dvě normy kvality medu, přičemž norma Českého svazu včelařů Český med ČSV č. 1/1999 je o něco přísnější, než vyhláška 76/2003 Sb. Korektní chovatel včel i profesionální provoz pravidelně investuje do obnovy a modernizace, udržuje jej v čistotě a neměl by mít problém po dohodě nechat nahlédnout do výrobny. Jako bonus může klientovi předložit osvědčení, atesty nebo potvrzení registrace podniku u dozorového orgánu. 
 
Český med je velmi kvalitní, má ve světě dobré jméno a je za ním spousta hodin práce šikovných včelařů. Přesto se najdou tací, kteří medu “kazí” pověst. Ještě smutnější je, že i přes všechna varování a dostatek informací se najde poměrně početná skupina zákazníků ochotna kupovat nejakostní výrobky jen kvůli jejich nižší ceně. Nenechte si  pokřivit názor na med špatným výběrem dodavatele.
 

Zde je pár tipů, jak se nenapálit 

  • med nakupujte od prověřených včelařů
  • nakupujete-li med v tržní síti, pečlivě čtěte etikety a hledejte údaje o zemi původu, minimální trvanlivosti, eventuálně zpracování, adresu zpracovatele/dodavatele. Doporučujeme kupovat pouze prokazatelně tuzemský med.
  • při nákupu medu od včelaře hledejte jméno a adresu včelaře, údaj o druhu medu podle původu, množství a informaci o minimální trvanlivosti.
  • rychlou pomůckou, jak poznat nekvalitní med je, když nakloníte sklenici a budete pozorovat, jak rychle med reaguje na náklon. Kvalitní viskózní med se přelévá pomaleji. Tato pomůcka však není příliš vhodná pro "testování" květových medů v horkých letních měsících. Skutečně spolehlivou odpověď poskytne laboratoř.
  • za dobrý med si připlatíte. Výrazně nízká cena medu je vždy podezřelá!  Najdou se však nenapravitelní lidumilové, kteří si nejspíš neváží své práce a prodávají med např. za 120 Kč i se sklenicí. Otázkou je, proč si mohou takový přístup dovolit...??!!

 

Napadá vás nějaké další tvrzení o medu, s nímž se setkáváte a u něhož váháte? Napište nám. Podíváme se, zda je to pravda či lež.