Jak vybrat kvalitní med

Dopřejte si med té nejvyšší kvality

Mnoho lidí čaj nebo koláč sladí medem s dobrým pocitem, že se vyhýbají nezdravém “bílému jedu” a volí chytrou medovou variantu, která nejen osladí, ale oproti rafinovanému cukru dodá tělu i vitamíny a další hodnotné prvky.

Bohužel, tak jako u jiných potravin i v případě medu někteří producenti nepřistupují ke své práci korektně a do vašich rukou se tak může dostat sklenice s označením navozujícím dojem, že jde o kvalitní med. Toto označení si ale obsah takové sklenice nezaslouží. Vy si však poctivý produkt rozhodně zasloužíte, proto přinášíme několik tipů, jak se nespálit při výběru.

Definice medu z úst EU a české legislativy (vyhláška č. 76/2003 Sb.)

Med je potravina přírodního sacharidového charakteru vytvořená včelami složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin a enzymů. Nedílnou složkou jsou i pevné částice zachycené včelami při sběru sladkých šťáv z rostlin, tedy květového nektaru nebo medovice. Složení medu však nejvíce závisí na směsi květů navštívených včelami. Různit se med může také dle lokality, období i jednotlivých včelstev.

Med akátový, lipový, květový… který je ten správný?

Med může mít mnoho odstínů, takže jen podle barvy nekvalitní produkt neodhalíte. Dle konzistence už ale můžete poznat, zdali nemá příliš velký obsah vody. Stačí nádobu naklonit, a pokud “teče” příliš snadno, výrobek nekupujte. Výsledek takového pohledového testování berte ale s určitou rezervou v horkých letních měsících, kdy panují dlouhodobě vysoké až tropické teploty. Nepříliš přesný může být tento test především u květových medů.


Je-li med podezřele levný, dejte na selský rozum a raději ho nekupujte také. Kvalitní suroviny prostě něco stojí, proto ani finální produkt nemůže být super levný.

Co vyčtu z etikety

Pouze pohledem si můžete zkontrolovat údaje na etiketě :

  • měl by být uveden původ (např. květový med, lipový med)
  • země původu
  • gramáž
  • minimální trvanlivost
  • název + adresa dodavatele/producenta

Další údaje jsou dobrovolné.

Původ medu rozhoduje

Proč by Vás mělo zajímat, z které země med pochází? Například proto, protože pro med z tropických oblastí platí méně přísný limit na obsah látky HMF (hydroxymethylfurfural). Ta vzniká hlavně nešetrným zahřátím při zpracování medu. Tím se bohužel med významně znehodnocuje. Med z tropů smí obsahovat dvakrát víc HMF, než med z ostatních klimatických pásem. V českých obchodech je k dostání i med z Číny. Nezřídka je to spíš směs škrobů, barviv a invertních sirupů. I tento med mívá vysoké procento HMF.

Spotřebujte - ihned

Také si při pohledu na etiketu zkontrolujte datum minimální trvanlivosti a med s velmi krátkou dobou použitelnosti nekupujte. Nejlepší je samozřejmě tuzemský čerstvý med!


Krystalizace (cukernatění) medu

Mnoho lidí vizuálně odrazuje jev, který přitom vůbec není na škodu – krystalizace, pro niž se vžilo lidové označení „cukernatění.“ Je to naopak důkaz, že Vám výrobce/chovatel včel nabízí kvalitní med. Krystalizace je přirozená vlastnost. Dlouhodobě uskladněný med ve spížce zkrystalizuje téměř vždycky - kromě akátového medu. Ten zůstává tekutý bez krystalků velmi dlouho; podmínkou však je, aby neobsahoval příměsi ostatních květových medů a byl co možná druhově nejčistší.

Aby konzumenty krystalky v medu neodradily, někteří výrobci potlačují tento jev tzv. ultrafiltrací nebo zahřátím na vysokou teplotu. Prodlouží tím dobu, po kterou zůstává med tekutý. Paradoxně tím naopak zhorší biologickou hodnotu medu. To mějte na paměti, když si med dáváte do čaje - teplota nad 50 °C ničí prospěšné látky. Jiní výrobci zas přidávají např. fruktózu, aby krystalizaci oddálili. To však seriózní včelař ani zpracovatel nedělá!

Pokud Vám krystalizace přesto vadí, zvolte pastový med. Ten je vlastně „řízeně zkrystalizovaný“ v příjemně krémové konzistenci. Pastování je na rozdíl od ultrafiltrace v pořádku. Dosáhne se ho mícháním medu při běžné pokojové teplotě s předchozím naočkováním medovou pastou. Takto zpracovaný med Vám nesteče z pečiva a uskladněný v chladu a suchu vydrží i několik let ve stejné konzistenci.

Jak se "chová" poctivý med

Do vizuální kontroly patří test kroužkování či stužkování medu. Kvalitní med s odpovídající viskozitou se při stékání tenkým proudem u hladiny vrtí do kroužku. Spustíme-li jej ze lžíce v silnější vrstvě, pak se nám skládá cik-cak, čemuž včelaří říkají, že „med stužkuje“. Poslední možností (pokud se v místě prodeje nabízí), jak předejít zklamání ze špatného výběru, je ochutnávka. Kvalitní med by měl být prost cizích pachů a „nemedových pachutí“.

Jste zvědaví, jak se chuťově liší med podle toho, odkud včelky posbíraly nektar či medovici? U nás najdete výběr několika druhů medu....